Wat zijn gluten?

Ben je het beu om te horen over glutenvrije diëten zonder echt te begrijpen wat gluten zijn? Nou, kijk dan niet verder dan deze blog! Of je nu glutenintolerant bent of gewoon meer wilt weten over dit eiwit, we praten je helemaal bij.

Laten we eens kijken wat we allemaal weten over gluten. Dit gaat van de definitie tot waarom sommige mensen ervoor kiezen het helemaal te vermijden!

 

Wat zijn gluten?

Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge en gerst. Het zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt, zoals brood, pasta, cornflakes en bier.

Sommige mensen hebben een allergie of intolerantie voor gluten. Dit betekent dat zij geen voedsel kunnen eten dat gluten bevat of producten die ermee zijn gemaakt. Als ze dat wel gluten eten dan kunnen ze last krijgen van buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree, hoofdpijn en vermoeidheid.

Voor sommige mensen kan zelfs een kleine hoeveelheid gluten al symptomen veroorzaken. Glutenintolerantie is niet te genezen. Het enige wat helpt tegen glutenintolerantie is geen gluten eten.

 

Waarom eten sommige mensen glutenvrij?

Er zijn vele redenen waarom sommige mensen glutenvrij eten. Voor sommigen is het een persoonlijke voorkeur of een gevoeligheid voor gluten. Anderen hebben coeliakie, een auto-immuunziekte die bij consumptie van gluten schade aan de dunne darm veroorzaakt.

Sommige mensen die geen coeliakie hebben, kunnen ook last hebben van spijsverteringsproblemen, vermoeidheid, hoofdpijn en hersenmist na het eten van gluten. Hersenmist is een gevoel waarbij mensen voelen alsof denken, begrijpen en onthouden niet goed lukt.

 

De voor- en nadelen van een glutenvrij dieet

Over de voor- en nadelen van een glutenvrij dieet wordt heftig gediscussieerd. Sommigen beweren dat een glutenvrij dieet gezonder is. Anderen beweren dat het onnodig is en moeilijk vol te houden. Hier bekijken we het bewijs voor beide kanten van de zaak.

 

Voordelen

Veel mensen zeggen dat ze zich beter voelen als ze geen gluten meer eten. Ze hebben meer energie, minder opgeblazen gevoel en minder spijsverteringsproblemen. Voor mensen met coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid is glutenvrij eten essentieel om de symptomen onder controle te houden.

Nadelen

Aan de andere kant kan een glutenvrij dieet duur en tijdrovend zijn. Het kan ook moeilijk zijn om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Ook als je niet voorzichtig bent met je voedselkeuze.

Sommige mensen voelen zich gewoon niet beter op een glutenvrij dieet. Soms kunnen ze zich zelfs slechter voelen.

 

Dus wat is het oordeel? Uiteindelijk is het aan u om te beslissen of een glutenvrij dieet voor u geschikt is. Als u coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid hebt, moet u gluten beslist vermijden. Maar als u zich goed voelt en geen medische reden hebt om gluten te vermijden, kunt u beter twee keer nadenken voordat u overschakelt.

 

Welke voedingsmiddelen kun je eten bij een glutenvrij dieet

wat zijn gluten

Als je coeliakie hebt of glutenintolerant bent, moet je een glutenvrij dieet volgen. Dat betekent dat je alle voedingsmiddelen die gluten bevatten, een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst en rogge, moet vermijden.

 

Er zijn veel heerlijke en gezonde voedingsmiddelen die u kunt eten op een glutenvrij dieet. Hier zijn enkele voorbeelden:

 

Groenten en fruit: Alle verse groenten en fruit zijn van nature glutenvrij. U kunt ook veel bevroren en ingeblikte groenten en fruit vinden die geen toegevoegde gluten bevatten.

 

Vlees en gevogelte: De meeste vlees- en gevogelteproducten zijn ook van nature glutenvrij. Producten zoals spek en pancetta zijn ook glutenvrij. Let alleen op de etiketten van verwerkt vlees, zoals worst of gemalen rundvlees. Hier staat op of deze gluten bevatten of niet.

 

Vis en zeevruchten: Alle verse vis en zeevruchten zijn van nature glutenvrij. Ook hier geldt let op het etiket. Producten zoals surimi of gepaneerde visfilets kunnen gluten bevatten.

 

Eieren: Ook eieren zijn van nature glutenvrij. Je kunt ze roerei, gebakken, gepocheerd of hoe je maar wilt eten!

 

Zuivelproducten: De meeste melk, kaas, ricotta, boter en yoghurt producten zijn ook van nature glutenvrij. Sommige zuivelproducten kunnen echter gemaakt zijn met tarwemeel of andere glutenbevattende ingrediënten. Let hier dus goed op en controleer altijd het etiket om zeker te zijn.

 

Ook falafel is een glutenvrij en vegetarisch gerecht. Dit is heerlijk te combineren als je glutenvrij en vegetarisch wil eten.

 

De gevolgen van gluten

 

Kortom, gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst en rogge. Dit kan spijsverteringsproblemen veroorzaken bij mensen met coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid.

Voor mensen met deze eiwitintolerantie is het belangrijk om een strikt glutenvrij dieet te volgen. Er zijn veel gezondheidsrisico’s verbonden aan het eten van bepaalde granen. Gelukkig zijn er nu meer voedselopties beschikbaar dan ooit tevoren. Zo kan iedereen makkelijk dit dieet volhouden.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Inhoudsopgave

Recente berichten

Gerelateerde berichten