Wat is Tofu? Alles over het heerlijke ingrediënt

Als je een gezonder levensstijl wil gaan aannemen dan is tofu een handig ingrediënt. We leggen alles uit van wat is tofu tot waarom het gezond is en nog veel meer. Kortom alles wat je wil weten lees je hier.

Wat is tofu?

Het is een soort van kaas die gemaakt is van sojabonen. Het wordt ook wel sojakaas genoemd. De kaas heeft een neutrale smaak en kan je daardoor in verschillende gerechten gebruiken. Het heeft een zachte en sponsachtige textuur en kan in verschillende vormen verkregen worden.

De geschiedenis

Tofu is ontstaan in China meer dan 2000 jaar geleden. Het is een belangrijk onderdeel van de Chinese keuken. Het werd in de vijfde eeuw geïntroduceerd in Japan. Sindsdien is het een vast onderdeel van de Japanse keuken.

In de 8e eeuw is de kaas naar Korea gebracht. Pas in de 17e eeuw werd het geïntroduceerd in de Westerse wereld.

De verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten tofu verkrijgbaar. Zo is er zachte-, stevige-, gerookte- en gedroogde tofu. De verschillende soorten hebben een andere textuur en kun je in verschillende gerechten gebruiken.

Hoe wordt tofu gemaakt?

De kaas is gemaakt door sojamelk te coaguleren met een stollingsmiddel. Het gestolde mengsel wordt vervolgens in vormen geperst en afgekoeld. Het vocht wordt eruit geperst en zo ontstaat de kaas.

De voordelen van tofu

Tofu heeft verschillende voordelen voor je gezondheid. Het is rijk aan eiwitten en bevat veel mineralen. Daarnaast zitten er weinig vetten en calorieën in. Het bevat ook vitamine B en E.

De kaas verlaagt ook de kans op bepaalde vormen van kanker namelijk borstkanker en prostaatkanker. Ook is het goed voor je spijsvertering en botten.

Tofu en afvallen

De kaas kan een goede toevoeging zijn aan een dieet voor gewichtsverlies. Het bevat weinig calorieën en vetten, maar wel veel eiwitten en voedingsstoffen. Door de kaas toe te voegen aan maaltijden, kan het helpen om een verzadigd gevoel te geven. Hierdoor vermindert het je hongergevoel.

Hoe kan je tofu gebruiken in de keuken?

De kaas kan je op verschillende manieren gebruiken in de keuken. Je kan het bakken, grillen, stoven of rauw eten. Het kan ook in stukjes gesneden worden en toegevoegd worden aan salades, soepen en roerbakgerechten.

Recepten

Tofu is heerlijk in combinatie met bijvoorbeeld groente en sojasaus. Ook is het heerlijk met groenten curry of gegrild met teriyaki saus en rijst. Er is van spaghetti een heerlijke vegan variant met tofu bijvoorbeeld. Lees ook hoe lang spaghetti moet koken.

wat is tofu

Is het geschikt voor vegetariërs en veganisten?

Ja, de kaas is geschikt voor vegetariërs en veganisten. Het is een uitstekende vervanger voor vlees en andere dierlijke producten. Het is namelijk rijk aan eiwitten en voedingsstoffen. De kaas is een plantaardig product en is gemaakt van sojamelk. Hierdoor is deze dus vegan.

Is tofu veilig om te eten?

Ja, het is veilig om te eten. Het wordt gemaakt van natuurlijke ingrediënten en is veilig voor de meeste mensen om te eten. Mensen die allergisch zijn voor soja moeten wel oppassen met het eten van tofu.

Hoe kan je tofu bewaren?

Je kan de kaas het beste bewaren in de koelkast. Het moet in water bewaren en kan het tot 5 dagen bewaren. Twee dagen na openen dient u het op te eten.

Alles over dit gezonde ingredient

Tofu is een uitstekende bron van eiwitten en voedingsstoffen. Het kan een goede toevoeging zijn aan een gezond dieet. Het is verkrijgbaar in verschillende soorten en kan op verschillende manieren gebruikt worden in de keuken.

Door de neutrale smaak is het gemakkelijk te combineren met andere ingrediënten. Ook kan het helpen bij het afvallen.

Lees ook is paardrijden een sport.
Of lees wat te doen in scheveningen.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Inhoudsopgave

Recente berichten

Gerelateerde berichten