Wat is spit? Een uitgebreide gids over deze aandoening

Als je last hebt van rugklachten zou het wel eens kunnen zijn dat je spit hebt. Maar wat is het eigenlijk. In deze blog leggen we alles uit over deze aandoening.

We zullen ook dieper ingaan op waar het vandaan komt en de symptomen die ermee gepaard gaan. Ook kijken we naar effectieve behandelingsopties.

Wat is spit?

Spit is een veelvoorkomende aandoening die wordt gekenmerkt door hevige pijn in de onderrug. Het wordt ook wel acute lumbago genoemd. Het treft mensen van alle leeftijden en kan plotseling optreden. Het komt meestal voor na verkeerde bewegingen, tillen van zware objecten, langdurig zitten of andere fysieke belastingen.

De pijn bij spit kan intens zijn en uw dagelijkse activiteiten belemmeren. Ook een tekort aan collageen kan rugklachten veroorzaken. Lees ook wat is collageen.

Symptomen 

Spit wordt gekenmerkt door pijn en ongemak in de onderrug. De pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan gepaard gaan met spierspasmen en stijfheid. Sommige veelvoorkomende symptomen van spit zijn:

 • Scherpe pijn in de onderrug, vooral bij het buigen, tillen of draaien.
 • Beperkte bewegingsvrijheid en moeite met rechtop staan.
 • Spierstijfheid en verminderde flexibiliteit.
 • Uitstralende pijn naar de billen, heupen of benen.

Het is belangrijk op te merken dat de symptomen van spit van persoon tot persoon kunnen verschillen. In sommige gevallen kan de pijn acuut zijn en vanzelf overgaan. In andere gevallen is er een langere hersteltijd vereist.

Oorzaken van spit

Spit kan verschillende oorzaken hebben. Vaak wordt het veroorzaakt door een plotselinge beweging. Dit kunnen bewegingen zijn zoals tillen met een verkeerde techniek of het maken van een onverwachte draaibeweging. Andere mogelijke oorzaken zijn onder andere:

 • Slechte houding en langdurig zitten.
 • Overbelasting van de rugspieren door zwaar lichamelijk werk.
 • Leeftijdsgerelateerde slijtage van de wervelkolom.
 • Hernia of beschadigde tussenwervelschijven.
 • Stress en spanning, wat kan leiden tot spierspanning in de rug.

Het begrijpen van de mogelijke oorzaken is belangrijk om preventieve maatregelen te nemen en herhaling te voorkomen.

wat is spit?

Behandeling van spit

Gelukkig zijn er verschillende effectieve behandelingsopties beschikbaar voor spit. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat een juiste diagnose essentieel is. Hierna kan namelijk pas met een behandeling begonnen worden.

Een arts of een gespecialiseerde fysiotherapeut kan de beste aanpak bepalen op basis van de individuele situatie. Enkele veelgebruikte behandelingsopties zijn:

 • Rust en activiteitsbeperking:

In de acute fase helpt het verminderen van activiteiten en voldoende rust om de pijn te verminderen.

 • Warmte- en koudetherapie:

Het toepassen van warmte- of koude kompressen op de pijnlijke plek kan verlichting bieden. Warmte verbetert de bloedcirculatie en ontspant de spieren, terwijl koude de ontsteking kan verminderen.

 • Fysiotherapie:

Een fysiotherapeut kan helpen bij het ontwikkelen van een individueel behandelplan. Dit is inclusief specifieke oefeningen om de spieren te versterken en de mobiliteit te verbeteren.

 • Pijnstillers en ontstekingsremmers:

In sommige gevallen kan het gebruik van pijnstillers of ontstekingsremmende medicijnen tijdelijk verlichting bieden. Het is echter belangrijk om deze middelen alleen onder medisch toezicht te gebruiken.

 • Ergonomische aanpassingen:

Verbeteren van de houding en gebruik van speciale stoelen helpen om druk op je rug te verminderen. Ook het aanpassen van werkplekken helpt om druk op je rug te verminderen.

Preventie van spit

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Om spit te voorkomen, kunnen de volgende maatregelen worden genomen:

 • Houd een goede houding aan, zowel tijdens het zitten als bij het tillen van zware voorwerpen.
 • Vermijd langdurig zitten en neem regelmatig pauzes om te bewegen.
 • Onderhoud een gezond lichaamsgewicht om de belasting op de rug te verminderen.
 • Doe regelmatig lichaamsbeweging om de spieren in de rug en buik te versterken.
 • Pas ergonomische principes toe op uw werkplek en gebruik indien nodig ondersteunende hulpmiddelen.

Door deze preventieve maatregelen te nemen, kunt u de kans op het ontwikkelen van spit aanzienlijk verminderen.

De aandoening

In dit artikel heb je meer kunnen lezen over deze vervelende aandoening. Wat het is, hoe het komt, hoe het verholpen kan worden en hoe je het kan voorkomen. We hopen dat je op deze manier genoeg te weten bent gekomen over deze aandoening.

Mocht je zelf klachten ervaren van deze aandoening is het verstandig om de dokter in te lichten. Zij bieden namelijk het beste advies. Ook weten zijn wat de beste vervolgstappen zijn voor de verschillende gevallen.

Lees ook is paardrijden een sport.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Inhoudsopgave

Recente berichten

Gerelateerde berichten