Wat is Reiki? Alles over deze alternatieve geneeswijze

Reiki is een vorm van alternatieve geneeswijze die steeds populairder wordt in Nederland. Maar wat is Reiki precies en hoe werkt het? In deze blog gaan we dieper in op deze bijzondere techniek. Ook leggen we uit wat de voordelen ervan kunnen zijn.

Wat is Reiki?

Het is een alternatieve geneeswijze die komt uit Japan. Het betekent letterlijk ‘universele levensenergie’ en verwijst naar de energie die door ons lichaam stroomt. Deze energie wordt gebruikt om het zelfherstellend vermogen van het lichaam te stimuleren en te activeren. Deze geneeswijze kan goed voor je gezondheid zijn net als keto.

Is Reiki spiritueel?

Ja, het wordt over het algemeen beschouwd als een spirituele praktijk. Het gaat uit van het idee dat er universele levensenergie is die door alle levende wezens stroomt. Deze energie kan worden gebruikt om genezing te bevorderen.

Mensen die Reiki beoefenen, zien het als een manier om in contact te komen met hun spiritualiteit. Ook is het een manier om hun intuïtie te ontwikkelen.

Bij Reiki wordt er ook gewerkt met chakra’s en energiecentra in het lichaam. Dit heeft voor sommige mensen een spirituele dimensie. Echter, het is wel belangrijk om te vermelden dat Reiki geen religieus dogma heeft. Het is voor iedereen toegankelijk, ongeacht hun geloofsovertuiging.

Hoe werkt Reiki?

Volgens de principes van deze geneeswijze stroomt er energie door ons lichaam via verschillende energiebanen en chakra’s. Deze energie kan geblokkeerd raken door fysieke of emotionele problemen, wat kan leiden tot klachten en ziekten. Bij Reiki wordt deze energie via de handen van de behandelaar doorgegeven aan de patiënt. Hierdoor worden blokkades opgeheven en het lichaam kan genezen.

De voordelen van de geneeswijze

Reiki kan bij diverse klachten en ziekten worden ingezet als aanvulling op reguliere geneeskunde. Ook kan het helpen bij stressvermindering, pijnbestrijding en het verbeteren van het immuunsysteem. Daarnaast kan het bijdragen aan een gevoel van rust en ontspanning.

Behandeling

Een Reiki-behandeling duurt meestal tussen de 60 en 90 minuten. Tijdens de behandeling ligt de patiënt op een behandeltafel. Daarna legt de behandelaar zijn handen op verschillende plaatsen op het lichaam van de patiënt.

De patiënt voelt meestal een warmte en tinteling tijdens de behandeling. Deze kan zich ontspannen en rustig voelen.

Kan je de behandeling zelf leren toepassen?

Ja, het is mogelijk om Reiki te leren en zelf toe te passen. Er zijn verschillende niveaus van Reiki-cursussen die je kunt volgen, van beginner tot gevorderd. Tijdens de cursussen leer je hoe je de energie kunt kanaliseren en hoe je jezelf kunt behandelen. Ook leer je verschillende handposities en technieken om de energie door te geven bij jezelf en anderen.

Het is wel belangrijk om te beseffen dat Reiki een complementaire therapie is. Het is geen vervanging voor medische behandeling. Het kan wel een waardevolle aanvulling zijn op de reguliere gezondheidszorg.

Als je geïnteresseerd bent in het leren van Reiki, zoek dan een gekwalificeerde Reiki-master. Deze master kan je begeleiden en ondersteunen bij je leerproces.

Zijn er risico’s?

Over het algemeen wordt Reiki als veilig beschouwd. Er zijn weinig risico’s verbonden aan deze alternatieve geneeswijze. Het kan wel belangrijk zijn om te kijken naar de toepassing bij bepaalde klachten of aandoeningen. Zoek altijd een ervaren en gekwalificeerde behandelaar als je de risico’s wil vermijden.

Reiki in de praktijk

Er zijn veel patiënten die baat hebben bij Reiki. Zij hebben positieve ervaringen met deze alternatieve geneeswijze. Er is nog niet veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar Reiki. Toch zijn er wel enkele studies die aantonen dat het kan bijdragen aan pijnvermindering.

Ook helpt het bij het verbeteren van de kwaliteit van leven bij bepaalde patiënten. In de reguliere gezondheidszorg wordt er steeds meer aandacht besteed aan Reiki als aanvulling op reguliere behandelingen.

wat is reiki

Wat kan je verwachten van een Reiki-behandeling?

Een behandeling begint vaak met een korte intake, waarbij de behandelaar kijkt naar je klachten en wensen. Vervolgens ga je ontspannen liggen en legt de behandelaar zijn handen op plekken op je lichaam. Tijdens de behandeling voel je vaak warmte, kou, tintelingen of juist een gevoel van diepe ontspanning. Na afloop is er vaak nog even tijd om na te praten en eventuele vragen te stellen.

kan Reiki ook op afstand worden toegepast?

Ja, het kan ook op afstand worden toegepast. Dit wordt ook wel ‘distance healing’ genoemd.

Tijdens een afstandsbehandeling stemt de behandelaar zich af op de ontvanger. Hij of zij stuurt energie naar hem of haar toe. De ontvanger kan op dat moment thuis zijn of op een andere locatie.

Afstandsbehandelingen zijn handig als iemand niet naar de praktijk kan komen, wegens ziekte of een fysieke beperking. Ook kan het helpen bij het verminderen van stress en angst. In tijden van crisis of wanneer iemand zich zorgen maakt over een geliefde ver weg bijvoorbeeld.

Hoe vind je een gekwalificeerde Reiki-behandelaar?

Het is belangrijk om bij het zoeken naar een behandelaar te kijken naar zijn certificering en kwalificaties. Er zijn verschillende organisaties die certificering bieden voor behandelaars. Hierdoor je zeker kunt zijn van de kwaliteit van de behandeling.

Alles over deze alternatieve geneeswijze

Reiki is een bijzondere vorm van alternatieve geneeswijze. Het kan bijdragen aan het stimuleren van het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Ondanks weinig wetenschappelijk bewijs van de effectiviteit, zijn er veel patiënten die baat hebben bij deze behandelmethode. Het is belangrijk om een gekwalificeerde behandelaar te kiezen en de toepassing te bespreken met een arts.

Lees ook over wat is buitenspel.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Inhoudsopgave

Recente berichten

Gerelateerde berichten