Wat is pilates?

Pilates is een lichaamsbewegingsleer die gericht is op het versterken van de spieren, het rekken van de spieren en het trainen van de coördinatie. De oefeningen worden meestal gedaan met matjes op de grond, maar soms ook met apparaten. Wil je meer weten over wat pilates is? In dit blog leer je er alles over!

Wat is pilates?

Pilates is ontwikkeld door Joseph Pilates. Hij geloofde dat ademhaling, houding en levensstijl de basis is van onze gezondheid. Hij ontwikkelde bijzondere oefeningen die helpen bij het verbeteren van de houding, coördinatie, balans, flexibiliteit, kracht en ademhaling. Het doel van pilates is dan ook het verbeteren van de lichamelijke conditie, het verminderen van stress en het vergroten van de soepelheid. Pilates wordt vaak beschreven als een ‘lichaamsgeestessysteem’. De oefeningen worden langzaam en beheerst uitgevoerd met aandacht voor de ademhaling.

De verschillende soorten pilates

Er zijn verschillende soorten pilates, elk met hun eigen voordelen.
Matpilates is de meest populaire soort. Pilates mat omvat oefeningen die je doet op je rug, zij en buik, met gebruik van weerstandsbanden en kleine balansballen voor extra uitdaging. Deze soort is geweldig voor beginners of mensen die nog nooit een pilates-klassen hebben bijgewoond. Elke oefening kan worden aangepast aan individuele mogelijkheden.

Reformer-pilates houdt in dat je oefent op een groot rond platform met wielen en stuurinrichting, dat kan glijden terwijl je oefent. Reformer-pilates vereist meer kracht dan matpilates en geeft je de kans om meer geavanceerde bewegingen te maken. Het is minder instabiel dan andere soorten, waardoor het een geweldige optie is voor mensen die herstellen van een blessure en willen voorkomen dat ze weer gaan.

Cadillac-pilates is een andere soort die je op een groot platform uitvoert, maar dit heeft ook trapeze-achtige barbells aan de bovenkant waaraan je kan hangen en die je kan helpen bepaalde oefeningen te doen. Cadillac-pilates is een van de meest uitdagende soorten, dus het is perfect voor mensen die al vertrouwd zijn met pilates en klaar zijn om hun mogelijkheden te vergroten.

De voordelen van pilates

Pilates is een fijne manier om je lichaam en geest in balans te brengen. Het is een heel rustige oefening en daardoor geschikt voor iedereen. Ook als je niet fit bent of last hebt van blessures, kun je pilates prima doen. Pilates maakt je sterker, soepeler en fitter én geeft je meer energie. Je leert bewuster omgaan met je lichaam en ademhaling. Daarnaast verbetert pilates ook je houding en coördinatie.

Waarom pilates?

Pilates is een fantastische manier om je lichaam en geest in balans te brengen. Het helpt je om beter te slapen, geconcentreerd te blijven en je energielevel op peil te houden. Ook verbetert het je houding, coördinatie en kracht.

Pilates oefeningen

Pilates oefeningen helpen je om de bekkenbodemspieren, de diepe buikspieren en de rugspieren te versterken. De oefeningen worden vaak met gewichten uitgevoerd, waardoor je extra weerstand hebt. Pilates is een goede manier om fit te blijven, zowel lichamelijk als geestelijk.

Pilates of yoga: wat is het verschil?

Pilates en yoga zijn beide lichaamsbewegingssystemen die helpen bij het ontspannen van de spieren en het verbeteren van de flexibiliteit. Het verschil tussen de twee is dat pilates meer gericht is op het krachtige, fysieke aspect van de oefeningen, terwijl yoga meer nadruk legt op de rustige, ademhalingsoefeningen en meditatieve aspecten.

Wat heb je nodig om pilates te kunnen beoefenen?

Om pilates te kunnen beoefenen, heb je eigenlijk alleen een matje nodig. Het is wel aan te raden om een paar speciale pilates-oefeningen met weerstandsbandjes of elastieken te doen, maar dat is niet strikt noodzakelijk. Als je regelmatig pilates wilt gaan doen, kan het handig zijn om een abonnement te nemen bij een sportschool of een studio die hierin gespecialiseerd is. Zo heb je toegang tot alle apparaten die je nodig kunt hebben en kun je ook deelnemen aan geleide lessen.

Kortom: er zijn genoeg redenen om te starten met pilates!

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Inhoudsopgave

Recente berichten

Gerelateerde berichten