Wat is licht verteerbaar eten?

Er is een breed scala aan licht verteerbaar eten dat je kunt eten om je lichaam te helpen herstellen en sterker worden. Maar wat is licht verteerbaar eten precies en waarom is het zo belangrijk? Ook worden er een aantal voorbeelden en nadelen van licht verteerbaar voedsel benoemd.

Wat is licht verteerbaar eten?

Licht verteerbaar eten is voedsel dat makkelijk door het maag-darmstelsel te verteren is. Het voedsel wordt in kleine stukjes gesneden of gepureerd, zodat het maag-darmstelsel het niet hoeft te verwerken. Licht verteerbaar eten is vaak goed voor mensen die last hebben van maagproblemen, zoals maagzuur of een opgeblazen gevoel.

Waarom is licht verteerbaar eten zo belangrijk?

Licht verteerbaar eten kan nuttig zijn voor mensen met bepaalde medische aandoeningen zoals IBS, diabetes of darmziekten. Het is belangrijk om te weten dat het eten van licht verteerbare voedingsmiddelen niet noodzakelijkerwijs een garantie voor gezondheid is; het is belangrijk om ook andere gezonde voeding te eten.

granen licht verteerbaar

Voordelen van licht verteerbaar eten

Licht verteerbaar eten is voedsel dat makkelijk door het lichaam te verteren is. Het wordt vaak aanbevolen voor mensen die last hebben van spijsverteringsproblemen, zoals maagzweren, gastro-intestinale reflux en andere ziekten. Voordelen van licht verteerbaar eten zijn onder meer:

 1. Tegen spijsverteringsproblemen:
  Het kan helpen om spijsverteringsproblemen te verlichten. Licht verteerbaar voedsel bevat vaak minder vezels en vocht, wat het makkelijker maakt om te verteren. Dit vermindert de druk op het spijsverteringsstelsel en verlicht mogelijk symptomen zoals gas en buikpijn.
 2. Helpen bij gewichtsverlies:
  Het kan nuttig zijn bij gewichtsverlies. Doordat licht verteerbare voeding minder vezels bevat, is er meestal minder calorieën in aanwezig waardoor je minder snel vol zit tijdens de maaltijden.
 3. Tegen maag- en darmklachten:
  Het kan helpen tegen maag- of darmklachten, omdat het de kans op verstopping en maagkrampen verkleint.

Nadelen van licht verteerbaar eten

Ook heeft het eten van licht verteerbaar eten een aantal nadelen. Deze nadelen zijn:

 1. Er zit minder voedingsstoffen in licht verteerbaar eten dan in gewoon eten. Dit betekent dat je lichaam minder vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen binnenkrijgt. Er zitten vaak ook minder vezels in, waardoor de kans op constipatie groter wordt.
 2. Er zitten vaak meer kunstmatige ingrediënten en e-nummers in. Ook worden er meer chemische toevoegingen gebruikt voor de smaak en als conserveermiddelen.
 3. Als licht verteerbaar voedsel heel vaak wordt gegeten kan dit leiden tot problemen met de spijsvertering, zoals diarree of constipatie.
 4. Sommige mensen vinden licht verteerbaar eten niet lekker. Dit kan ervoor zorgen dat je minder eet en uiteindelijk afvalt.

Voorbeelden van licht verteerbaar eten

Licht verteerbaar eten is voedsel dat makkelijk door het lichaam te verteren is. Dit soort voedsel bevat weinig vetten en vezels, en is vaak vloeibaar of gepureerd.

Sommige mensen denken dat licht verteerbaar eten alleen maar voedsel is dat zacht of vloeibaar is, maar dit klopt niet. Er zijn veel verschillende soorten voedsel die licht verteerbaar zijn, zoals:

 • Soepen: bouillon of rijstsoep
 • Fruit: bessen, appels(sap), peren en druiven
 • Granen: griesmeel of gebroken rijst
 • Rijstwafels
 • Puree
 • Gekookte aardappelen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Inhoudsopgave

Recente berichten

Gerelateerde berichten