Wat is kimchi?

Wil je je maaltijden kruiden met een explosie van smaak? Kijk dan niet verder dan kimchi! Maar wat is kimchi precies, en hoe kan het in de keuken worden gebruikt? In deze blog bespreken we alles over dit Koreaanse gerecht.

 

Wat is kimchi?

Het is een traditioneel Koreaans gerecht gemaakt van gezouten en gefermenteerde groenten, meestal kool. Er zijn echter veel verschillende soorten. Deze worden gemaakt met verschillende ingrediënten zoals radijs of komkommer.

 

Hoe smaakt het?

Kimchi heeft een uitgesproken smaak die in geen enkele andere keuken te evenaren is. De belangrijkste smaak komt van de combinatie van kruiden die tijdens het fermentatieproces worden gebruikt. Dit kruiden die gebruikt worden zijn knoflook, gember en chilipepervlokken. Het evenwicht tussen deze ingrediënten zorgt voor de kenmerkende pittige smaak.

Eén hap kimchi kan een explosie van smaken in je mond zijn. De eerste sensatie kan zuur zijn, gevolgd door een hete kick van de chilipepers. Als je verder kauwt, merk je hints van umami en zoutigheid afkomstig van vissaus of garnalenpasta.

De textuur speelt ook een rol in de smaak. Afhankelijk van de bereiding kan de smaak variëren van knapperig en verfrissend tot zacht en mals. Deze variatie maakt dit traditionele Koreaanse gerecht nog interessanter.

Er zijn veel verschillende soorten. Deze hebben allemaal hun eigen smaak.

 

Hoe maak je het?

Kimchi maken lijkt misschien ontmoedigend, maar is eigenlijk heel eenvoudig. Eerst moet je de ingrediënten verzamelen: Naftakool, Koreaanse radijs (mu), groene uien, teentjes knoflook, gemberwortel, rode pepervlokken (gochugaru), vissaus of gezouten garnalenpasta (saewoojeot) en wat suiker.

Snijd vervolgens de kool in hapklare stukken. Week ze daarna ongeveer 2 uur in een pekel van water en zout. Maak ondertussen een pasta door de overige ingrediënten te mengen.

Laat de kool eerst goed uitlekken. Hierna meng je deze goed met de pasta totdat elk stukje bedekt is. Verpak alles stevig in een glazen pot of plastic bak. Laat deze bakjes op kamertemperatuur 1-5 dagen fermenteren, afhankelijk van hoe zuur je het graag hebt.

Eenmaal gefermenteerd naar uw smaak, bewaar het dan in de koelkast waar het langzaam verder zal fermenteren. En dat is alles om heerlijke zelfgemaakte kimchi te maken!

 

Hoe bewaar je het en hoe lang is het houdbaar?

Na het maken van kimchi is het belangrijk om het goed te bewaren. Zo zorg je dat de smaken vers blijven en voorkom je bederven. Het goede nieuws is dat het bewaren van kimchi niet ingewikkeld is!

Allereerst doe je de vers gemaakte kimchi over in een glazen pot met een goed sluitend deksel. Zorg ervoor dat de pot schoon en droog is voordat je de saus overdoet. Pak de kimchi goed in, zodat er zo min mogelijk lucht tussen elke laag zit.

Laat je potje vervolgens maximaal 24 uur op kamertemperatuur staan. Zet ze hierna pas in de koelkast zet. Zo kan het fermentatieproces op een gecontroleerde manier doorgaan om de smaak te verbeteren. De versheid is zo ook makkelijker te behouden.

Als je je kimchi in de koelkast bewaart, zorg dat je het dan binnen zes maanden eet. Hoe langer je het laat liggen, hoe zuurder de smaak na verloop van tijd kan worden.

 

Waar kan ik het kopen?

Als je het heerlijke Aziatische product wilt kopen, zijn er genoeg plaatsen waar je het kunt vinden. Een optie is uw plaatselijke Aziatische kruidenier. Deze winkels hebben vaak verschillende merken en soorten. Van de traditionele kool kimchi en variaties gemaakt met andere groenten of smaken.

Veel grote supermarkten hebben tegenwoordig kimchi op de afdeling internationale levensmiddelen. Zoek het naast andere Koreaanse of Aziatische ingrediënten zoals gochujang (rode peperpasta) of doejang (sojapasta).

Er zijn ook tal van online retailers die kimchi verkopen. Je kunt kant-en-klare potten kopen of kits om thuis zelf te maken.

wat is kimchi

Wat maak je met kimchi?

Het is een veelzijdig ingrediënt dat in veel verschillende gerechten kan worden gebruikt. Het voegt een unieke smaak en textuur toe aan elk gerecht. Hierdoor is het de perfecte toevoeging is aan bijna elk recept.

Een populaire manier om kimchi te gebruiken is als topping voor rijstkommen. Kook gewoon wat rijst en voeg je favoriete eiwitten en groenten toe. Maak het af met wat gehakte kimchi voor extra smaak.

Een andere geweldige manier om het ingrediënt te gebruiken is in roerbakgerechten. Het gaat goed samen met rundvlees, varkensvlees, kip of tofu in roerbakgerechten. Snijd gewoon wat van je favoriete groenten fijn. Bak ze hierna met het vlees of de tofu voordat je de kimchi toevoegt.

Kimchi werkt ook goed in soepen zoals ramen of misosoep. Hak gewoon wat in kleine stukjes. Voeg die tegen het einde van het koken toe aan de soep.

Voor een eenvoudige snack of voorgerecht kun je heerlijke Koreaanse pannenkoekjes maken. Deze worden ook wel “jeon” genoemd. Je maakt ze door bloem, eieren, water, gehakte kimchi en bosuitjes te mengen. Vervolgens bak je ze krokant.

Kimchi is ook heerlijk te combineren in een gerecht met gefrituurde rijst, pancetta, geraspte kaas en ei.

Het heerlijke gerecht

Nu weten we wat kimchi is, hoe het smaakt en hoe je het maakt. Het unieke smaakprofiel maakt het een veelzijdig ingrediënt dat in verschillende gerechten kan worden gebruikt. Er zijn veel verschillende manieren om kimchi in uw maaltijden te verwerken. Of je nou van pittig houdt of van mild, kimchi kan je met veel maaltijden combineren.

 

Lees ook of is paardrijden een sport.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Inhoudsopgave

Recente berichten

Gerelateerde berichten