Wat is EMDR? Een Gids voor deze effectieve therapie

EMDR is een begrip dat vaak negatieve associaties heeft vanwege de nare ervaringen die erbij komen kijken. Maar wat is het nou precies en hoe werkt de therapie eigenlijk? In deze blog bespreken we alles over deze therapie.

Wat is EMDR?

EMDR is een soort therapie die wordt gebruikt om mensen te helpen omgaan met traumatische ervaringen. Ook kan het helpen bij andere psychische problemen. De afkorting staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing.

De behandeling bestaat uit het volgen van stimulansen zoals oogbewegingen. Terwijl je dat doet concentreer je op je traumatische herinneringen en gevoelens.

De therapie werd in de jaren ’80 ontwikkeld door psycholoog Francine Shapiro. Het wordt tegenwoordig door vele therapeuten over de hele wereld gebruikt.

Hoe werkt EMDR?

EMDR-therapie bestaat uit een aantal gestructureerde sessies. Deze zijn ontworpen om je te helpen de traumatische gebeurtenissen te verwerken. Ook helpen ze bijbehorende emoties en sensaties te verminderen.

De behandeling begint meestal met een gedetailleerd overzicht van je traumatische ervaring. De therapeut kan dan bepalen welke herinneringen en emoties prioriteit hebben.

In elke sessie wordt je gevraagd om je te concentreren op een specifieke traumatische herinnering of emotie. Tijdens dit concentreren vlog je een afleidende stimulus, zoals oogbewegingen of een tikje op je hand. Je therapeut zal je vragen om te beschrijven wat je ervaart en wat er in je opkomt.

Door dit proces kunnen je hersenen je traumatische herinneringen opnieuw verwerken. Dit zal uiteindelijk leiden tot een vermindering van de negatieve emoties en sensaties.

De therapie is gebaseerd op het concept van geheugenreconsolidatie. Het betekent dat herinneringen niet vastliggen, maar constant worden beïnvloed door nieuwe informatie en interpretaties. De afleidende stimuli zorgen ervoor dat je hersenen nieuwe associaties en betekenissen creëren rond de traumatische herinnering. Dit kan leiden tot vermindering van emotionele en fysieke symptomen die geassocieerd worden met de traumatische ervaring.

wat is emdr

Aandoeningen behandelen met EMDR

De therapie is effectief gebleken bij de behandeling van verschillende psychische aandoeningen, waaronder:

PTSS

EMDR is een van de meest gebruikte therapieën voor de behandeling van posttraumatische stressstoornis (PTSS). Het kan helpen bij het verminderen van de symptomen van PTSS, zoals angst en nachtmerries. Ook helpt het bij het herbelevingen van de traumatische gebeurtenis.

Angststoornissen

EMDR kan ook effectief zijn bij de behandeling van verschillende angststoornissen. Dit zijn stoornissen zoals paniekstoornis, sociale angststoornis en specifieke fobieën. Dit zou kunnen gebeuren na het vallen van je paard bijvoorbeeld. Lees ook is paardenrijden een sport.

Depressie

De therapie kan ook worden gebruikt als een aanvulling voor de behandeling van depressie. Het kan helpen bij het verminderen van de symptomen van depressie, zoals vermoeidheid, slaapproblemen en negatieve gedachten.

Verslavingen

EMDR kan ook helpen bij de behandeling van verslavingen, zoals drugs- en alcoholverslaving. Het kan helpen bij het verminderen van de drang naar drugs of alcohol. Ook kan het helpen bij het verbeteren van het zelfbeeld en de zelfcontrole.

Eetstoornissen

EMDR kan ook effectief zijn bij de behandeling van eetstoornissen, zoals anorexia nervosa en boulimia nervosa. Het kan helpen bij het verminderen van de eetstoornisgerelateerde symptomen.

Voordelen van EMDR

Het heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere vormen van therapie, zoals:

Korte termijn behandeling

EMDR kan in relatief korte tijd effectief zijn bij het verminderen van de symptomen van traumatische ervaringen. Het kan ook helpen voor andere psychische aandoeningen.

Gerichte aanpak

EMDR richt zich op de specifieke traumatische ervaringen en emoties die je wilt verwerken. De in plaats van een algemene aanpak.

Verminderde bijwerkingen

EMDR heeft minder bijwerkingen dan sommige andere vormen van therapie, zoals medicatie.

Verbeterde emotionele regulatie

EMDR kan helpen bij het verbeteren van de emotionele regulatie. Hierdoor je beter in staat bent om te gaan met stressvolle situaties.

Verhoogd zelfbeeld

EMDR kan helpen bij het verbeteren van het zelfbeeld en de zelfwaardering. Dit kan leiden tot een verbetering van de algehele kwaliteit van leven.

Kritiek op EMDR

Hoewel de therapie effectief is gebleken voor veel mensen, zijn er ook enkele kritieken op deze behandelmethode:

Beperkte empirische evidentie

Ondanks verschillende onderzoeken naar de effectiviteit, blijft er nog steeds discussie over de basis van de therapie.

Controversiële theoretische grondslagen

Sommige critici beweren dat de theoretische grondslagen van EMDR controversieel zijn. Er is volgens hun onvoldoende bewijs om de werking ervan te ondersteunen.

Moeilijk te standaardiseren

EMDR kan lastig zijn om te standaardiseren. Het is namelijk afhankelijk van de individuele ervaringen en emoties van de patiënt.

Mogelijke bijwerkingen

De therapie wordt over het algemeen als veilig beschouwd. Toch kunnen sommige patiënten bijwerkingen ervaren, zoals vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn.

Alles over EMDR

EMDR is een effectieve therapie voor de behandeling van verschillende psychische aandoeningen. Hieronder vallen PTSS, angststoornissen, depressie, verslavingen en eetstoornissen. Het heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere vormen zoals een gerichte aanpak en verminderde bijwerkingen. Hoewel er enkele kritieken op EMDR zijn, is het over het algemeen een veilige en effectieve therapie.

De therapie kan helpen bij het verbeteren van de algehele kwaliteit van leven van patiënten.

Lees ook wat is buitenspel?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Inhoudsopgave

Recente berichten

Gerelateerde berichten