Wat is Dry Needling?

Dry needling is een woord dat je vast wel is hebt gehoord maar waarvan je geen idee hebt wat het betekent. In deze blog bespreken we wat is dry needling en hoe werkt het.

Wat is Dry needling?

Dry needling is een effectieve therapie die wordt gebruikt voor de behandeling van spierpijn.  Ze gebruiken het ook triggerpoints en andere fysieke gezondheidsproblemen. Een dunne naald wordt ingebracht in de huid en spieren, zonder dat er een vloeistof wordt geïnjecteerd.

Deze techniek wordt steeds populairder bij fysiotherapeuten en andere medische professionals. Dit is vanwege de vele voordelen die het biedt. In deze tekst bespreken we zowel de voordelen als de mogelijke bijwerkingen.

Het is een innovatieve behandelmethode die zich richt op het verlichten van pijn. Daarnaast verbetert het de functionaliteit van spieren en weefsels. Het wordt vaak gebruikt in de fysiotherapie en wordt beschouwd als een effectieve techniek. De techniek is voor het behandelen van diverse fysieke gezondheidsproblemen.

Een geneeswijze die ook pijn kan verlichten is Reiki. Lees ook wat is reiki.

Hoe werkt dry needling?

De behandeling werkt op basis van het inbrengen van een naald in triggerpoints. Dit zijn de punten die ook wel bekend staan als knopen in de spieren. Deze triggerpoints zijn pijnlijke plekken in de spieren die verantwoordelijk kunnen zijn voor lokale pijn. Deze punten kunnen ook uitstralende pijn naar andere delen van het lichaam kunnen veroorzaken.

Door het inbrengen van de naald in het triggerpoint, wordt een reflexmatige reactie in de spier veroorzaakt. Dit kan leiden tot ontspanning van de spier, vermindering van pijn en verbeterde mobiliteit.

De voordelen

De dry needling behandeling heeft verschillende voordelen. Deze zorgen dat voor een aantrekkelijke behandeling voor mensen met spiergerelateerde klachten. Enkele belangrijke voordelen zijn:

 • Pijnverlichting:

Door het inbrengen van de naald in het triggerpoint kan pijnverlichting worden bereikt. Dit is met name effectief bij chronische pijnklachten die moeilijk te behandelen zijn met andere therapieën.

 • Verbeterde mobiliteit:

Dry needling kan de mobiliteit van spieren en gewrichten verbeteren. Dit is vooral gunstig voor mensen met stijfheid en beperkte bewegingsvrijheid.

 • Snellere revalidatie:

Voor mensen die herstellen van een blessure kan dry needling de revalidatie versnellen. Het kan helpen om spieren sneller te laten herstellen en de algehele genezing te bevorderen.

 • Langdurige resultaten:

In veel gevallen biedt dry needling langdurige resultaten. Dit betekent dat de klachten niet snel terugkeren en dat patiënten langdurig profiteren van de behandeling.

wat is dry needling?

Dry needling bijwerkingen

Dry needling is over het algemeen een veilige therapie, toch kunnen er bijwerkingen optreden. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van bijwerkingen voor je dry needling ondergaat. Hieronder volgen enkele veelvoorkomende bijwerkingen:

 • Pijn en gevoeligheid:

Direct na de behandeling kunnen sommige mensen milde tot matige pijn of gevoeligheid ervaren. De pijn zit op de plaats waar de naald is ingebracht. Dit is meestal van voorbijgaande aard en verdwijnt binnen enkele uren tot enkele dagen.

 • Bloeduitstorting:

In zeldzame gevallen kan er een kleine bloeduitstorting optreden op de prikplaats. Dit kan te wijten zijn aan een kleine bloedvatbeschadiging tijdens het inbrengen van de naald. De bloeduitstorting verdwijnt meestal vanzelf binnen enkele dagen.

 • Vermoeidheid:

Sommige mensen kunnen na de behandeling een gevoel van vermoeidheid ervaren. Dit kan te wijten zijn aan de reactie van het lichaam op de therapie. Voldoende rust nemen is na de behandeling en uw activiteiten aan te passen indien nodig.

 • Lichte duizeligheid:

Sommige mensen zich licht in het hoofd voelen of een lichte duizeligheid ervaren na de behandeling. Dit kan te wijten zijn aan een kortdurende verandering in de bloeddruk. Het is belangrijk om rustig te blijven zitten of liggen totdat de duizeligheid verdwijnt.

 • Tijdelijke verergering van klachten:

Het is mogelijk dat u na de behandeling een tijdelijke verergering van uw klachten ervaart. Dit wordt vaak “post-treatment soreness” genoemd en kan enkele uren tot enkele dagen aanhouden. Het is een normale reactie van het lichaam en zou geleidelijk moeten afnemen.

Wanneer is dry needling geschikt?

Dry needling is geschikt voor een breed scala aan mensen met verschillende fysieke gezondheidsproblemen. Het kan effectief zijn voor mensen met:

 • Spierpijn:

Ook kan helpen bij het verlichten van spierpijn veroorzaakt door overbelasting, verkeerde houding of andere factoren.

 • Triggerpoints:

Bij last van triggerpoints in de spieren kan de therapie goed helpen. Het zorgt dat de pijn vermindert en de spieren te ontspannen.

 • Bewegingsbeperking:

Als u beperkte mobiliteit of stijfheid ervaart, kan de therapie helpen om de bewegingsvrijheid te verbeteren.

 • Sportblessures:

Bij sportblessures kan dry needling helpen het versnellen van het herstelproces en het verminderen van pijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat dry needling niet voor iedereen geschikt is. Het kan bijvoorbeeld niet worden toegepast bij mensen met bepaalde medische aandoeningen of bij zwangere vrouwen. Daarom is het altijd raadzaam om een gekwalificeerde therapeut te raadplegen. Doe dit voor u besluit om dry needling te ondergaan.

De effectieve therapie

Dry needling is een effectieve therapie voor de behandeling van spierpijn, triggerpoints en andere fysieke gezondheidsproblemen.

Het biedt pijnverlichting, verbeterde mobiliteit, snellere revalidatie en langdurige resultaten. Het is geschikt voor mensen met verschillende spiergerelateerde klachten. Het is wel van belang om een gekwalificeerde therapeut te raadplegen voordat u deze behandeling ondergaat.

Lees ook wat is buitenspel.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Inhoudsopgave

Recente berichten

Gerelateerde berichten