Wat is buitenspel?

Heb je ooit naar een voetbalwedstrijd gekeken en de scheidsrechter horen fluiten voor buitenspel, waardoor je in verwarring op je hoofd krabde? Geen zorgen! Wij leggen het uit.

De buitenspelregel is een van de meest besproken en verkeerd begrepen regels in de sport. In deze blog leggen we uit wat buitenspel eigenlijk betekent en hoe hij het spel beïnvloedt. Wij leren je wat het is zodat jij nooit meer buitenspel zal staan.

Wat is buitenspel bij voetbal?

In het voetbal is de buitenspelregel een van de meest onbegrepen en controversiële regels. Hij is bedoeld om het spel eerlijk te houden door te voorkomen dat spelers een voordeel behalen door buitenspel te staan. De interpretatie en toepassing ervan kan echter zeer verwarrend zijn, zelfs voor ervaren spelers en fans.

Soms heeft deze regel een grote rol in toernooien zoals de Champions League, Europa League of Conference League kan het zomaar uitschakeling betekenen door 1 keer buitenspel.

Het basisprincipe van de buitenspelregel is dat een speler zich niet in een buitenspelpositie mag bevinden wanneer de bal door een teamgenoot naar voren wordt gespeeld. De speler staat buitenspel op het moment dat hij tussen de keeper en de laatste verdediger staat wanneer de bal naar hem toe gespeeld wordt. De lijnrechter doet dan zijn vlag omhoog. Hierna wordt het moment bestraft met een indirecte vrije schop voor de tegenstander.

Er zijn verschillende andere voorwaarden waaraan voldaan moet worden voor een buitenspel overtreding:

-De speler moet zich in buitenspelpositie bevinden op het moment dat de bal wordt gespeeld door een teamgenoot (niet ervoor of erna).

-De speler moet actief betrokken zijn bij het spel (d.w.z., hij mag niet werkeloos toekijken).

-De bal moet voorwaarts worden gespeeld, niet achterwaarts of zijwaarts.

-De speler kan nooit buitenspel staan op zijn eigen helft.

De geschiedenis van de buitenspelregel

De buitenspelregel werd voor het eerst ingevoerd in Engeland in 1866, en hoewel hij sindsdien verschillende veranderingen heeft ondergaan, blijft het basisprincipe hetzelfde: voorkomen dat spelers een voordeel behalen door zich in een vooruitgeschoven positie te bevinden wanneer de bal wordt gespeeld.

De regel is bedoeld om aanvallend spel te stimuleren, omdat het betekent dat spelers voortdurend in beweging moeten zijn en niet zomaar voor het doel van de tegenstander kunnen blijven staan. Bovendien helpt deze regel om een beter evenwicht te creëren tussen aanval en verdediging.

Een speler bevindt zich in buitenspelpositie als hij zich dichter bij de doellijn van de tegenstander bevindt dan zowel de bal als de voorlaatste tegenstander. Als hij zich in deze positie bevindt op het moment dat de bal wordt gespeeld, wordt hij bestraft. De belangrijkste uitzondering hierop is als ze gelijk staan met de voorlaatste verdediger – in dat geval worden ze niet als buitenspel beschouwd.

Er zijn in de loop der jaren veel discussies geweest over de vraag of de buitenspelregel wel eerlijk is. Sommigen vinden namelijk dat het aanvallende spelers straft omdat ze te goed zijn in hun werk! Het valt echter niet te ontkennen dat het een extra laag van spanning en tactische nuance aan het spel toevoegt, en daarom blijft het een van de meest controversiële regels in het voetbal.

wat is buitenspel

Hoe de buitenspelregel tegenwoordig wordt toegepast in het voetbal

In deze tijd waarbij de VAR een grote rol speelt is de buitenspelregel weer een onderwerp van gesprek. Met de nieuwste technologie worden nu diverse lijnen getrokken om te zien of een speler buitenspel staat. Het verschil is nu soms maar een paar centimeter.

Het gevolg hiervan is dat een wedstrijd soms verloren wordt op een paar centimeter. Steeds meer mensen vinden dat er naar deze regel gekeken moet worden. Deze paar centimeter zouden misschien door de vingers gezien kunnen worden.

Het voetbal ontwikkelt nog elke dag. Dat zie je aan deze regel met de VAR en de lijntjes. Ook de regel rond de wissels is kortgeleden nog veranderd. Vandaar hopen veel voetballiefhebbers dat deze regel ook opnieuw wordt opgesteld.

wat is buitenspel

Waarom de buitenspelregel belangrijk is

De buitenspelregel is een van de belangrijkste regels in het voetbal. Hij voorkomt dat spelers zich in een voordelige positie bevinden wanneer de bal door hun teamgenoten naar voren wordt gespeeld. Als een speler zich in een buitenspelpositie bevindt, mag hij niet aan het spel deelnemen. Hij kan dan dus ook geen doelpunt maken. Dit kan zeer frustrerend zijn voor aanvallende spelers, maar het is een essentieel onderdeel van het spel, omdat het de zaken eerlijk houdt.

Buitenspel maakt voetbal spannender

We hopen dat je nu beter begrijpt wat buitenspel inhoudt. In een notendop is het een regel die spelers verbiedt om in een vooruitgeschoven positie te blijven terwijl ze niet actief bij het spel betrokken zijn. Door deze regel te begrijpen en correct toe te passen, kan elk voetbalspel spannender en eerlijker worden voor alle betrokkenen.

Met de juiste coaching en oefening kan jij zorgen dat je geen buitenspel meer staat.

Ook lezen over of paardrijden een sport is.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Inhoudsopgave

Recente berichten

Gerelateerde berichten