Waarom gaap je als iemand anders gaapt?

Heb je ooit gemerkt dat je onwillekeurig gaapt als iemand anders dat doet? Zelfs als je er nu aan denkt, gaap je misschien al! Het is een vreemde besmetting die wetenschappers al eeuwenlang verbaast. In deze blog lees je wat gapen is, waarom we gapen als iemand anders gaapt en hoe je dit tegen kunt gaan.

Wat is gapen?

Gapen is een reflexieve handeling die wordt vertoond wanneer iemand diep inademt en vervolgens uitademt met een geluid, meestal een langdurig “ahh”. Het is vaak besmettelijk, wat betekent dat als iemand gaapt, de mensen om hem heen waarschijnlijk ook zullen gapen. Gapen blijkt de alertheid en waakzaamheid te verhogen, en kan worden gebruikt als reactie op verveling of vermoeidheid.

Waarom gapen we?

We gapen om verschillende redenen, maar de meest voorkomende reden is dat we moe zijn. Wanneer we gapen, ontspannen onze spieren zich en wordt onze ademhaling dieper, waardoor we meer zuurstof kunnen opnemen. Deze toename van zuurstof helpt ons wakker te worden en zorgt ervoor dat we ons alerter voelen.

Gapen is ook besmettelijk. Als we iemand anders zien gapen, veroorzaakt dat een reflex in onze eigen hersenen waardoor we ook gaan gapen. Men denkt dat dit een evolutionaire aanpassing is die ons helpt alert en bewust te blijven van onze omgeving. Het is ook mogelijk dat geeuwen een manier is om vermoeidheid of verveling aan anderen over te brengen.

Waarom gaap je als iemand anders gaapt?

Er zijn een paar theorieën over waarom we gapen als iemand anders gaapt. Eén theorie is dat het besmettelijk is omdat we de gezichtsuitdrukkingen van de mensen om ons heen spiegelen. Een andere theorie is dat we gapen als reactie op iemand anders gapen omdat het een teken van vermoeidheid is en we solidair willen zijn. En tenslotte geloven sommige wetenschappers dat wanneer we iemand anders zien gapen, dit onze eigen reflexmatige gaapreactie opwekt.

Hoe vaak gapen we?

Hoe vaak gapen we? Gemiddeld gapen mensen ongeveer 20 keer per dag. Maar er zijn mensen die veel vaker gapen dan dat. Als je merkt dat je meer dan 40 keer per dag gaapt, kan het zijn dat je een aandoening hebt waarbij je overmatig gaapt.

Dit is een relatief zeldzame aandoening waarbij mensen overmatig gapen. Dit kan komen door lichamelijke factoren zoals bijwerkingen van geneesmiddelen, slaapapneu, te lage productie van het schildklierhormoon en nog meer. Ook het verband houden met problemen met het centrale zenuwstelsel. De behandeling voor overmatig gapen bestaat meestal uit medicijnen die de neurotransmitters in de hersenen helpen reguleren of een slaaponderzoek.

Wat kan je doen tegen gapen?

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om de hoeveelheid gapen te verminderen. Een ding dat je kunt doen is om te proberen te voorkomen dat er triggers zijn waardoor je gaat gapen. Enkele triggers die ervoor kunnen zorgen dat je gaat gapen zijn: iemand anders zien gapen, iemand anders horen gapen, of denken aan gapen. Als je in staat bent om je triggers te identificeren, dan kun je proberen om het zo veel mogelijk te vermijden. Een ander ding dat je kunt doen is proberen te voorkomen dat je te moe wordt. Als je moe bent, zal je lichaam eerder willen gapen om meer zuurstof te krijgen. Dus, je kunt proberen om te voorkomen dat je te uitgeput raakt, dan kunt je misschien de hoeveelheid gapen verminderen. Ten slotte, als al het andere faalt, zijn er enkele medicijnen die kunnen helpen om het gapen te verminderen. Als geen van deze methoden voor je werkt, neem dan contact op met uw arts om eventueel medicijnen te proberen.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Inhoudsopgave

Recente berichten

Gerelateerde berichten