Waar komen pijnboompitten vandaan?

Ben je fan van pesto, de mediterrane keuken of hou je gewoon van noten? Dan ben je vast wel eens pijnboompitten tegengekomen! Deze romige en zoete zaadjes zijn niet alleen heerlijk, maar zitten ook boordevol voedingsstoffen. Maar waar komen pijnboompitten vandaan? Het antwoord hierop lees je in deze blog.

Wat zijn pijnboompitten?

Pijnboompitten zijn kleine, eetbare zaden die afkomstig zijn van pijnbomen. Er zijn veel verschillende soorten pijnbomen, maar de meest voorkomende soort pijnboom die voor pijnboompitten wordt gebruikt is de parasolden. Pijnboompitten hebben een zoete, nootachtige smaak en worden vaak gebruikt bij het bakken en koken.

Pijnboompitten zijn een goede bron van enkelvoudig onverzadigde vetten, die het cholesterolgehalte kunnen helpen verlagen. Ze zijn ook een goede bron van eiwitten en vezels.

Waar komen pijnboompitten vandaan?

Pijnboompitten zijn afkomstig van pijnbomen, die overal ter wereld in gematigde streken voorkomen. De meest voorkomende pijnboomsoort is de Europese pijnboom, die afkomstig is van de parasolden. Deze pit heeft een wat zoeter smaak. Andere soorten pijnboompitten zijn de Chinese, de Koreaanse en de Amerikaanse pijnboompitten.

Chinese pijnboompitten zien er hetzelfde uit als de andere pijnboompitten, maar deze hebben een iets andere smaak, ze zijn iets meer bitter. Als je deze pijnboompitten niet van tevoren roostert, kan het zijn dat je een bittere smaak in je mond krijgt. Het kan zelfs zo zijn dat je na het eten van deze pitten nog dagen last hebt van de bittere smaak in je mond. Let dus op wat voor soort pijnboompitten je eet, of rooster de pitten altijd voor het eten.

Koreaanse pijnboompitten komen van een naaldboom in Zuid-Korea. Deze pitjes zijn iets donkerder dan normale pijnboompitten. Deze nootjes ontstaan tussen de houten schubben van de boom.

Hoe eet je pijnboompitten?

Pijnboompitten kunnen rauw en geroosterd worden gegeten en worden ook vaak gebruikt in verschillende recepten.

Om pijnboompitten te eten verwijder je gewoon de dop en stop je de noot in je mond. Je kunt pijnboompitten ook roosteren door ze op een bakplaat te leggen en een paar minuten op lage temperatuur te bakken. Dit brengt hun smaak naar boven en maakt ze lekkerder om te eten.

Als je pijnboompitten in een recept wilt gebruiken, kunnen ze worden toegevoegd aan salades, pastagerechten of als garnering op gekookt vlees of groenten. Daarnaast kun je ook pesto maken met pijnboompitten. Hoe je ze ook eet, pijnboompitten zijn een heerlijke en voedzame traktatie!

Hoe gezond zijn pijnboompitten?

Pijnboompitten zijn een populair ingrediënt in veel keukens, waaronder Italiaanse, Chinese en Midden-Oosterse gerechten. Pijnboompitten zijn een goede bron van eiwitten, vezels en gezonde vetten. Ze bevatten ook vitaminen en mineralen zoals vitamine E, kalium en magnesium.

Pijnboompitten worden over het algemeen als gezond beschouwd. Ze kunnen echter bij sommige mensen spijsverteringsproblemen veroorzaken. Als je problemen hebt met het verteren van pijnboompitten, kun je ze beter vermijden of met mate eten.

Pesto maken met pijnboompitten

De meest gebruikte soort pijnboompitten in pesto is de Europese pijnboompit, die een zoetere smaak heeft dan andere soorten pijnboompitten.

Om pesto van pijnboompitten te maken heb je nodig:

  • 1/2 kopje pijnboompitten
  • 1/2 kopje olijfolie
  • 1/4 kopje geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1/4 theelepel zout
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 2 eetlepels gehakte verse peterselieblaadjes

 

Samengevat

Pijnboompitten komen van de parasolden. Er bestaan verschillende soorten, namelijk Europese, Chinese, Koreaanse en Amerikaanse pijnboompitten. Ze worden gegeten op verschillende manieren, los, als topping en om pesto mee te maken. Let wel op wat voor soort pijnboompitten je hebt en eet de Chinese pijnboompitten niet zonder ze eerst te roosteren.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Inhoudsopgave

Recente berichten

Gerelateerde berichten