Plus size kleding: welke maten vallen hieronder?

Als je een gemiddelde kledingwinkel binnenstapt, zie je vaak een aparte afdeling voor plus size dameskleding. Ook in veel webshops is er een aparte sectie te vinden voor grote maten kleding voor vrouwen. Maar wanneer spreken we nu eigenlijk van “plus size”? En welke kledingmaten worden doorgaans onder “plus size” geschaard? We leggen het uit in dit artikel.

Wanneer spreken we van plus size?

Het begrip plus size kleding verwijst naar kledingmaten die groter zijn dan de ‘conventionele confectiematen’. Conventionele confectiematen zijn maten die worden beschouwd als ‘standaard’ in de mode-industrie.

Maar ja, wat is ‘standaard’ of ‘normaal’? Die discussie wordt de laatste jaren volop gevoerd. Het ‘ideale lichaamstype’ is ook nog eens flink veranderd door de jaren heen. Waar honderden jaren geleden curvy vrouwen nog het schoonheidsideaal waren – ronde vormen stonden zelfs voor welvaart en rijkdom! – is dat nu niet zo. Hoe dunner, hoe beter, was jarenlang het ideaalbeeld in de mode-industrie.

De laatste jaren is er gelukkig meer aandacht voor inclusiviteit. Curvy modellen, “mid size” modellen, gekleurde modellen en modellen met een (fysieke) beperking – alles komt tegenwoordig voorbij op de catwalk. Dat is maar goed ook, want alleen zo laat de mode-industrie een waarheidsgetrouw beeld zien. Want zeg nu zelf: het is toch veel leuker om een model op de catwalk te zien dat jij zelf had kunnen zijn? Zo zie je veel beter hoe de kleding jou zou staan.

plus size kleding

Wat zijn plus size maten?

Plus size maten verwijzen naar kledingmaten die speciaal ontworpen zijn voor mensen met een grotere lichaamsomvang dan de standaardmaten. De conventionele confectiematen voor vrouwen lopen vaak van maat 34 (maat XS) tot en met maat 42 (maat XL).

De plus size collecties starten waar de reguliere collecties stoppen en beginnen vaak vanaf maat 42 of maat 44. De bovengrens van de plus size collectie is afhankelijk van het kledingmerk en de winkel. De meeste collecties lopen in ieder geval tot maat 52 en sommige gaan nog verder.

Wat is het doel van plus size dameskleding?

Het doel van plus size dameskleding is om mode ook beschikbaar te maken voor vrouwen met een grotere lichaamsomvang. Met plus size mode wordt de diversiteit in lichaamstypes erkend én gerespecteerd. Grote maten kleding is speciaal ontworpen voor curvy vrouwen. Dat betekent dat er niet simpelweg een kledingstuk in een maatje groter wordt gemaakt, er wordt echt rekening gehouden met de behoeften en voorkeuren van vrouwen met vollere vormen. Sterker nog, sommige kledingmerken ontwerpen deze collecties zelfs volledig in samenspraak met curvy vrouwen, zoals het Nederlandse kledingmerk jemappelle.nl.

Zo wordt er in plus size collecties vaak gebruikgemaakt van andere materialen (bijvoorbeeld meer elastische stoffen en meer elastaan) en is de pasvorm ook anders dan soortgelijke items uit de ‘reguliere collectie’. Daardoor ziet een plus size kledingstuk er niet alleen mooi uit, maar zit het ook nog eens lekker. En dat is wel zo fijn!

 

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Inhoudsopgave

Recente berichten

Gerelateerde berichten

Beauty

Mijn eerste blog!

Daar is ‘ie dan: mijn allereerste blog! Ik kan niet wachten om alle ins en outs over beauty, fashion, food en lifestyle met jullie te delen.

Meer informatie >