Ben je ooit verward geweest over hoeveel wissels er zijn in het voetbal? Misschien heb je wel eens gezien dat een team al hun spelers wisselt, terwijl een ander team slechts één of twee spelers vervangt.
Voetbal ontwikkelt constant. Er komen bijvoorbeeld nieuwe competitie bij zoals de conference league. Daarnaast ontwikkelen ook de regels in het voetbal zoals het wisselbeleid. Lees snel verder dan leggen we alles aan je uit.
Wat zijn de verschillende soorten wissels in het voetbal?
In voetbal zijn er drie verschillende soorten wissels: spelerswissels, vervangingen van geblesseerde spelers en tactische wissels.
Spelerswissels kunnen worden gemaakt tijdens elk moment van het spel, met inbegrip van tijdens de rust of wanneer er een doelpunt wordt gemaakt. Tactische wissels moeten worden aangekondigd aan de scheidsrechter voordat ze worden gemaakt en kunnen alleen worden gemaakt tijdens een normale stoppage in het spel zoals een doeltrap of een corner. Vervanging van geblesseerde spelers kan op elk moment plaatsvinden, ongeacht of het spel stil staat of niet.
Hoeveel wissels zijn toegestaan in een wedstrijd?
Volgens de oude regels was het zo dat je per team maximaal drie spelers mocht wisselen. Dit gebeurde dan op verschillende manieren.
Zo werd soms drie keer 1 speler gewisseld. Er werd soms gekozen om twee wissels te gelijk te doen en heel soms kwam het ook voor dat de trainer alle drie zijn wissels in een keer inzetten. Er mochten toen dus maximaal drie spelers gewisseld worden op maximaal drie wisselmomenten.
De KNVB (koninklijke Nederlandse voetbal bond) heeft nog niet zo lang geleden vijf wissels per wedstrijd ingevoerd. Dit zijn dus 2 wissels meer dan vroeger. Wel zouden deze wissel nog maar in maximaal 3 keer worden ingezet waardoor het aantal wisselmomenten dus wel 3 blijft.
Wanneer mag er gewisseld worden?
De speler moet de snelste weg nemen om buiten het veld te geraken. Deze regel is ook vrij nieuw. Het is geïntroduceerd omdat vaak tijdens het wisselen door het team op voorsprong overduidelijk veel tijd genomen werd voor de wissel.
Er ging veel speeltijd verloren door tijdrekkende spelers tijdens het wissel. Om dit te voorkomen is deze nieuwe regel ingevoerd.
Wat zijn de voordelen van wissels?
Er zijn verschillende voordelen aan vervangingen in het voetbal. Een van de belangrijkste is dat het helpt om spelers fris te houden. Wanneer spelers moe worden, kunnen ze fysiek en mentaal niet meer optimaal presteren. Door hen af en toe te laten uitrusten en te vervangen door andere spelers, blijven ze fit genoeg om goed te blijven spelen.
Een ander voordeel is dat het de tactiek van een team kan veranderen. De trainer kan bijvoorbeeld kiezen voor een extra aanvaller als er een doelpunt nodig is. Of juist voor een extra verdediger als een doelpunt van de tegenstanders voorkomen moet worden.
Hoe beïnvloeden wissels het spel?
De 5 wissels kunnen veel invloed hebben op het spel. Ze brengen namelijk frisse energie in het veld waardoor het team een boost kan krijgen. Ook kunnen ze invloed hebben op de tactiek.
Tijd om te wisselen
Er zijn dus veel verschillende regels met betrekking tot het maken van wissels in voetbal. Zo zijn er dus 5 wissel toegestaan in 3 wisselmomenten bij de meeste wedstrijden. Hoewel er bij sommige toernooien meer vervangingen worden toegepast, blijft dit het gebruikelijke aantal voor professionele wedstrijden. We hopen dat nu duidelijker is geworden hoe het wisselen bij voetballen werkt en wat de laatste ontwikkelingen op het gebied van wisselen.
Ben jij nou een echte voetballiefhebber lees dan snel verder over de invloed van voetbal op de wereld.