Digitale detox tips

Hoe stop je met online op vakantie of gewoon als je er aan toe bent? Wij geven je de tips!

Iedereen is 24/7 online (ja, tegenwoordig ook met zijn werk) en we hebben het druk druk druk. Veel mensen zien hun vakantie dan ook als een moment om even offline te gaan (de digitale detox); even geen prikkels, even helemaal niets, een echte digital detox. Het lijkt zelfs een hype te worden, maar hoe goed gaat dit ons af, offline gaan op vakantie?

Digital detox

Tech journalist Paul Miller begon een experiment waarin hij maar liefst 1 jaar (ja echt) een digitale detox onderging. Hij onttrok zich compleet van het online leven. Wat was het gevolg? Hij voelde zich eenzamer dan ooit… Miller had het gevoel dat hij de connectie met de buitenwereld verloren was en dat hij geen idee had wat er allemaal gaande was in de wereld.

Gelukkig zijn er ook positieve ervaringen. Nico van Rossum, het gezicht achter de welbekende blog ilovedetox.nl, vond het allemaal meevallen. Ze genoot juist van de tijd die ze overhield door het offline zijn. Nico geeft aan dat ze het wel confronterend vond, omdat ze met de neus op de feiten werd gedrukt. Nu werd duidelijk hoeveel tijd ze eigenlijk besteedde aan… ja aan wat eigenlijk… niets! Heerlijk, dat offline gaan op vakantie.

Digital minimalism

Er moet wel bijgezegd worden dat Nico per dag 15 minuten bleef besteden aan het lezen van haar What’sApp en email. Ze ondervond dus geen totale digital detox. Een ander begrip is hier misschien gepaster, namelijk digital minimalism. Craig Link, die een voorstander is van digital minimalism, vindt dit de ideale oplossing: geen stress omdat je het gevoel hebt dat je iets mist, en geen stress omdat je te veel digitale prikkels krijgt.

6 tips

Wil je ook meedoen aan digital minimalism? Volg dan deze zes tips:

  1. Zijn er apps die je de afgelopen paar weken niet hebt gebruikt? Gooi ze dan weg. Je gaat ze komende weken toch niet gebruiken.
  2. Kies vier apps die je het meest gebruikt en zet ze onderaan je homescreen. Dit voorkomt dat je gaat zitten zoeken tussen je apps en verleid wordt tot het openen van andere apps.
  3. Zorg dat je de overige apps samen in een map zet, zodat je ze moeilijker kunt vinden. Als je een app echt nodig hebt, gebruik dan de zoekfunctie.
  4. Elke telefoon heeft wel een ‘niet storen’-modus. Gebruik deze! Stel vaste tijden in waarop je niet gestoord wilt worden.
  5. Zet onzinnige push meldingen van apps uit. Deze meldingen verleiden je om apps te openen.
  6. Zoek een sport die bij jou past. Binnen of buiten, samen of alleen dit kan je helpen beter te ontspannen tijdens je vakantie!

Good luck met deze digitale detox tips!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Inhoudsopgave

Recente berichten

Gerelateerde berichten