skip to Main Content

Offline gaan op vakantie

Offline Gaan Op Vakantie

Iedereen is 24/7 online en we hebben het druk druk druk. Veel mensen zien hun vakantie dan ook als een moment om even offline te gaan; even geen prikkels, even helemaal niets, een echte digital detox. Het lijkt zelfs een hype te worden, maar hoe goed gaat dit ons af, offline gaan op vakantie?

Digital detox

Tech journalist Paul Miller begon een experiment waarin hij maar liefst 1 jaar (ja echt) offline ging. Hij onttrok zich compleet van het online leven. Wat was het gevolg? Hij voelde zich eenzamer dan ooit… Miller had het gevoel dat hij de connectie met de buitenwereld verloren was en dat hij geen idee had wat er allemaal gaande was in de wereld.

Gelukkig zijn er ook positieve ervaringen. Nico van Rossum, het gezicht achter de welbekende blog ilovedetox.nl, vond het allemaal meevallen. Ze genoot juist van de tijd die ze overhield door het offline zijn. Nico geeft aan dat ze het wel confronterend vond, omdat ze met de neus op de feiten werd gedrukt. Nu werd duidelijk hoeveel tijd ze eigenlijk besteedde aan… ja aan wat eigenlijk… niets! Heerlijk, dat offline gaan op vakantie.

Digital minimalism

Er moet wel bijgezegd worden dat Nico per dag 15 minuten bleef besteden aan het lezen van haar What’sApp en email. Ze ondervond dus geen totale digital detox. Een ander begrip is hier misschien gepaster, namelijk digital minimalism. Craig Link, die een voorstander is van digital minimalism, vindt dit de ideale oplossing: geen stress omdat je het gevoel hebt dat je iets mist, en geen stress omdat je te veel digitale prikkels krijgt.

5 tips

Wil je ook meedoen aan digital minimalism? Volg dan deze vijf tips:

  1. Zijn er apps die je de afgelopen paar weken niet hebt gebruikt? Gooi ze dan weg. Je gaat ze komende weken toch niet gebruiken.
  2. Kies vier apps die je het meest gebruikt en zet ze onderaan je homescreen. Dit voorkomt dat je gaat zitten zoeken tussen je apps en verleid wordt tot het openen van andere apps.
  3. Zorg dat je de overige apps samen in een map zet, zodat je ze moeilijker kunt vinden. Als je een app echt nodig hebt, gebruik dan de zoekfunctie.
  4. Elke telefoon heeft wel een ‘niet storen’-modus. Gebruik deze! Stel vaste tijden in waarop je niet gestoord wilt worden.
  5. Zet onzinnige push meldingen van apps uit. Deze meldingen verleiden je om apps te openen.

Good luck!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Zoeken